Orice mamica stie ca spaghetele cu sos de rosii sunt cea mai rapida si sigur-ca-va-fi-mancata chestie pe care o poti prepara la cina! Sa ridice mana sus cine nu a salvat nenumarate mese rapide de seara cu o simpla portie de paste si sos ๐Ÿ™‚

Reteta noastra de casa este un sos facut la ceaun, gros, dulce si parfumat, cu legume din gradina tatalui meu. Sosurile din comert contin intotdeauna ZAHAR (pentru ca aciditatea rosiilor are obligatoriu nevoie indulcitor) si ceva substante de ingrosare (de obicei gluten). Am inlocuit cu brio elementele astea cu legume pentru o reteta ย de sos dulceag, aromat, cu parfum de busuioc si textura densa, cremoasa.

Noi pregatim cam un ceaun de 30l din care ies aproximativ 50 de sticlute de 300ml de sos, gata oricand sa fie turnat peste o portie de paste ferbinti. Se pastreaza bine la beci/debara.

Oricat ar fi de solicitant fizic, pregatirea conservelor pentru iarna in curte, cu legume din gradina, cu miros de foc de lemne si munca in aer liber este pentru mie ca un ritual! Simt ca activitatea asta ma aseaza bland pe cursul natural al vietii, in ritmul anotimpurilor si imi da increderea ca totul va fi bine (din moment ce avem debaraua plina si suntem pregatiti de iarna ๐Ÿ˜€

Sos de paste cremos – conserva de iarna

Ingrediente (pentru un ceaun de 30l)

  • aprox. doua galeti de tomate de diverse soiuri, taiate sferturi
  • 2 kg de morcov
  • 2 dovleci zuchinni mari, curatati de seminte (pot fi inlocuiti cu 1-2kg cuburi de dovleac placintar)
  • 6 catei mari de usturoi (de tara sau bio)
  • 6 – 10 cepe
  • 1l ulei de masline extravirgin
  • un buchet mare de busuioc (adica aprox. un bol plin de frunze)
  • un pumn de sare
  • optional alte ierburi uscate – oregano, rozmarin, cimbru, salvie.

Ustensile

  • ceaun fonta 30l
  • sita mare de inox
  • blender vertical (minim 800w) cu brat de inox fara componente din plastic, sau un blender cu cana de sticla/inox (cum e Thermomix). Va trebui sa pasati un preparat fierbinte.
  • optional – inca o oala mare (20-25l) in care veti strecura sosul
  • sticle de sticla pentru sos (ideal intre 0,33 si 0,75)

Mod de preparare

Va dati seama ca in toata schema asta tata a fost cel care m-a ajutat cu pregatirea si mentinerea focului ๐Ÿ™‚

Pregatiti mai intai toate ingredietele, spalati rosiile in mai multe ape, apoi taiati-le cuburi mari. Optional le puteti stoarce de excesul de apa si puteti scoate miezul cu seminte, dar din moment ce va fi pasat si strecurat prin sita, nu e necesar.

Ceapa, usturoiul morcovul si ierburile uscate se soteaza in ulei pana se inmoaie, se adauga apoi dovleacul/dovleceii si se amesteca cu grija. Ideal e sa mentineti focul mediu pe toata durata si sa amestecati continuu pentru ca se poate lipi de fundul ceaunului. Adaugati si rosiile (in transe pentru a nu scadea brusc temperatura preparatului), amestecati bine cu o lingura mare de lemn, adaugati sare si lasati sa fiarba molcom. Dupa ce se inmoaie rosiile adaugati si frunzele de busuioc, mai fierbeti 30min dupa care pasati si strecurati sosul. Aici e partea cea mai tricky care cere cunostinte in bucatarie pentru ca presupune manipularea unui preparat fierbinte in cantitate mare.

De obicei eu procedez astfel: trag ceaunul de pe foc si dupa ce se racoreste putin pasez totul direct in ceaun cu un blender vertical puternic (minim 800w) care este integral din inox (obligatoriu). Apoi cu o craticioara cu coada (sau un ibric cu coada lunga) iau sos si il strecor prin sita intr-un alt vas cam la fel de mare, dupa care mut totul inapoi in ceaun si mai fierb – fie cateva clocote cat sa fie suficient de fierbinte pentru a fi turnat in sticle, fie pana scade si capata o consistenta mai groasa.

Varianta mai simpla, fara strecurat prin sita, ar fi sa curatati rosiile de pielita si seminte inainte de a le adauga in ceaun, iar la final doar sa pasati totul foarte bine.

 

In acelasi timp am pregatit si ardei copti la borcan cu ulei de masline si ierburi aromatice. Este ingredientul meu PREFERAT de adaugat iarna in salata de fasole rosie cu patrunjel, ceapa, paste scurte fara gluten, masline si muraturi!ย 

Am copt ardei kapia mari, i-am curatat (dupa ce au stat in oala de inox cu capac) i-am rupt fasii dupa care i-am amestecat cu ulei de masline, sare si plante uscate aromatice. I-am pus la borcane de 400g pe care le-am asezat in tava cuptorului fara capac. Cand uleiul din borcan a inceput sa bolboroseasca am scos pe rand cate un borcan (cu atentie si cu manusa de protectie), i-am pus capac rapid si le-am asezat pe toate cu fundul in susย intr-o ladita invelita in paturi groase. A doua zi am verificat borcanele la care s-a tras capacul. Pe cele la care nu s-a tras capacul le pastrez in frigider si le consum in termen de 1-2 luni maxim.ย 

Sa avem o toamna roditoare si o iarna lina cu totii!ย